Här förklarar vi varför du behöver bredband via fiber, även om du "inte behöver det". Tänk framåt och inte på vad du använder idag, se det som en investering för framtiden. Fast redan idag lär dina barn/barnbarn ställa krav på internet när dom besöker dig på Sjöhultet!

Tjänster som finns idag

Ett exempel på tjänsteutbud finns här. Här är huvudkategorierna:

  • Internet/bredband, detta är grunden för både IP-telefoni (undantag finns) och Bredbands-TV. Hastigheterna är mycket högre än andra typer av bredbandsanslutningar och dessutom till bättre priser.
  • IP-telefoni, en adapter som kopplas mellan den vanliga analoga telefonen och fibernätet. Kräver normalt att man har internettjänsten aktiverad men minst en leverantör har abonnemang son inte kräver detta. Väljs denna leverantör får man fast telefoni som är ca 1000:- billigare per år jämfört med Telia.
  • Bredbands-TV, här har man en mottagare som kopplas till tv:n precis som en parabol- eller digitaltvmottagare men man spar pengar på inköp och underhåll av parabol eller antenn (tänk på höststormarna!). Men även utan ett abonnemang finns mycket TV/film-tjänster direkt via bredbandet.

Allt mer teknik i vardagen kommer att behöva internet

"Internet of things"(Sakernas internet) är ett uttryck som du kommer höra mycket de närmaste åren. Alternativt kommer tekniken bara finnas där. I ditt kylskåp, i tvättmaskinen, i vanliga lampor, ja överallt du kan tänka dig.

Tekniken kommer att vara användarvänlig och göra din vardag lättare. Offentlig service, inklusive vårdsektorn, kommer att utnyttja den. Redan idag kräver en nyinköpt TV internetuppkoppling för att fungera fullt ut, utan mottagning i HD-kvalité får du betydligt sämre bild än vad skärmen verkligen klarar av.

Allt detta kräver snabbt bredband och då är fibertekniken det bästa alternativet.

En fiberanslutning gör din fastighet mer attraktiv

En fastighet blir lättare att sälja om den har en fiberanslutning. Om två likvärdiga hus är ute till försäljning tenderar det hus som har fiberanslutning att föredras framför det som inte har det. Detta kan också bidra till att pressa priset uppåt.

"Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen, hävdar att den som dragit in fiber får tillbaka investeringskostnaden tre till fyra gånger om när villan säljs."
(http://www.svd.se/naringsliv/digitalt/fiber-till-villan-viktigt-val_8047568.svd)

"Beroende på var huset ligger så kan en fiberanslutning höja värdet på fastigheten, enligt Eric Randlert, Mäklarhuset Visby. Även han har upplevt att frågan om fiber kommer upp vid i stort sett varje husvisning.

–Att vara ansluten kan innebära en snabbare affär. Om valet står mellan två likadana hus, med samma läge och likadan standard, så är det troligt att köparen väljer det med fiberanslutning, säger Eric Randlert."
(http://www.helagotland.se/start/maklare-lattare-att-salja-med-fiber-9308420.aspx)

Läs mer här vad din lokala fastighetsmäklare tycker.