Vill ni ha kontakt med någon på Sjöhultsfiber:

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tele: 070 243 48 28  Svenne Håkansson
 

2) Installation av fiberuttag

Observera: När uttaget väl är på plats kan det INTE flyttas, sker detta kommer fibern garanterat att skadas, fastighetsägaren får då betala kostnader för felsökning och lagning. 

Detta arbete utförs av vår entreprenör för fiberhantering och beräknas börja i början på oktober. Vi räknar med att vara klara med de flesta anslutna tomter i slutet på november men efteranslutning kan pågå fram till i december.

 

3) Installation av kundplacerad utrustning, CPE

Det sista steget är installationen av kundplacerad utrustning, CPE (Customer Placed Equipment), som i praktiken är en fiberkonverterare med inbyggd nätverks-switch och DHCP-server. Den har 8 portar för nätverkskablar men WiFi finns INTE i CPE:n. Den CPE som kommer att användas är Raycore Raycore-RC-CP9, se pdf längst ner på denna sida. Mellan CPE:n och fiberuttaget dras en fiberpatchkabel (se bild under steg 2) som är en mer robust fiberkabel för inomhusbruk. Kabeln finns i olika längder mellan 1 och 40 meter men vi avråder från längder över 10 meter.

Observera: Tänk efter var CPE:n skall placeras (se tips nedan), När den väl är installerad bör den INTE flyttas, då finns risk för driftstörningar/skador och fastighetsägaren kan då få betala kostnader för felsökning och lagning.

Detta arbete utförs av det installationsföretag som Zitius (vår kommunikationsoperatör) har valt och kommer att utföras under januari 2016.

 

4) Tips när du skall börja använda fibern

Detta gör du själv:

Platsen där din CPE finns blir, tillsammans med övrig utrustning, din "teknikcentral", den kan du placera i något skåp förutsatt att ventilationen är bra. I bilden ovan ser du inkoppling av övrig utrustning. (Det är lite annorlunda om du valt bredband från ComHem eller Tele2, se användarhandledning i pdf-format nedan)

Dator: Det går att koppla datorer direkt till CPE:n med kabel men vi avråder från detta. Istället bör du gå via en bredbandsrouter med hårdvarubrandvägg och WiFi. Dessa finns i olika prisklasser från några hundralappar, se några exempel här. Hos en del tjänsteleverantörer ingår en trådlös router när du tecknar abonnemang, vissa av dessa klarar även telefoni.

Bredbands-TV: Om du skall ha TV-box skall denna placeras vid respektive TV och kopplas till CPE:n med en nätverkskabel. TV-boxen levereras av den tjänsteleverantör som du tecknar avtal med.

IP-telefoni: Har du fast telefon idag kan du koppla ur inkommande telefonkabel till huset i första telejacket och koppla telekabeln från ATA-boxen här istället, befintliga telefonkablar och telefoner i huset kan då fortfarande användas. Alternativt kan du koppla telefonkabeln från ATA-boxen till basenheten på en trådlös telefon och placera även den i teknikcentralen. ATA-boxen levereras av den tjänsteleverantör som du tecknar avtal med.

Paranoid? Vill du ha riktigt hög driftsäkerhet kan du även placera en UPS (avbrottsfri kraft med batteribackup, här är ett exempel på en sådan) i din teknikcentral. Till denna kopplar du all strömförsörjning för CPE, trådlös router och basenheten för din trådlösa telefon samt ATA-box, då kommer du klara kortare störningar på elnätet och även avbrott på upp till någon halvtimme. Din laptop och trådlösa telefon kommer då fortsätta att fungera trots strömmen är borta.